عسل تقلبی و عسل طبیعی

عسل تقلبی و عسل طبیعی

آگاهی درباره روش‌های تشخیص اصالت و خلوص عسل برای مصرف‌کنندگان ضرورت بیشتری نسبت به قبل دارد. دلیل این ضرورت این است که با توجه به تقاضای بالا و تولید محدود عسل طبیعی، حتی برند‌های تجاری بزرگ ممکن است از خلوص عسل خود بکاهند. از طرفی خواص عسل طبیعی و مرغوب به اندازه‌ای است که نمی‌توان از وجود آن در برنامه غذایی روزانه چشم‌پوشی کرد. با این وجود بهترین راه تشخیص عسل طبیعی، شناسایی عرضه‌کننده معتبر است. تنها از این طریق است که شما می‌توانید نسبت به طبیعی بودن محصول مورد نظر اطمینان کسب کنید.

اهمیت استفاده از عسل طبیعی و مرغوب

کیفیت غذاهایی که ما مصرف می کنیم بسیار مهم است زیرا تأثیر مستقیم بر سلامت ما دارد. محصولات غذایی تقلبی باعث عوارض جانبی کوتاه مدت و بلند مدت می‌شود. عسل یک ماده غذایی بسیار غنی و پرخاصیت است. این محصول بدون چربی، بدون کلسترول و بدون سدیم است. در عین حال همین ماده عاری از چربی، کلسترول و سدیم انرژی قابل توجهی به شما می‌دهد. عسل به عنوان عصاره شیرین طبیعت نامیده می‌شود. این مایع غلیظ، شیرین و چسبناک کمتر از یک اکسیر برای حیات نیست. بنابراین استفاده از نمونه خالص و باکیفیت این ماده غذایی و دارویی در نوع خود ضروری به نظر می‌رسد.

عسل طبیعی و خالص دارای خواصی است که مهم‌ترین آن به شرح زیر است:

منبع مواد مغذی حیاتی برای ارتقاء سلامت

21 گرم عسل خام، منبع 64 کالری و 17 گرم شکر است. عسل خام همچنین سرشار از مواد مغذی شامل؛ کلسیم، منیزیم، منگنز، نیاسین، اسید پانتوتنیک، فسفر، پتاسیم، ریبوفلاوین، فلز روی، اسید آمینه و انواع آنزیم است.

منبع عناصر آنتی اکسیدان

رادیکال‌های آزاد به روند پیری و توسعه بیماری‌های مزمن مانند سرطان و بیماری‌های قلبی کمک می‌کنند. ترکیبات آنتی اکسیدان در عسل خام به نام پلی فنول‌ها دارای اثرات ضد التهابی هستند که می‌توانند در محافظت از سلامت شما در برابر شرایط مرتبط با استرس اکسیداتیو مفید باشند.

دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی

پروپولیس در عسل خام دارای منبع ضد قارچ و ضد باکتریایی است. اثربخشی عسل به عنوان یک ماده ضد باکتری یا ضد قارچی بسته به نوع عسل متفاوت است. اما بسیاری از گونه های این محصول برای استفاده‌های خاص درمانی مانند عفونت مفید است.

تقویت‌کننده دستگاه گوارشی

عسل گاهی اوقات برای درمان عارضه های گوارشی مانند اسهال استفاده می‌شود. این ماده به عنوان یک درمان طبیعی برای باکتری هلیکوباکتر پیلوری که علت شایع زخم معده است، شناخته می‌شود. این ماده همچنین حاوی پرایوتیک‌های مفید است که باکتری‌های خوبی که در روده زندگی می‌کنند و برای  هضم غذا و سلامت عمومی حیاتی هستند را، تغذیه می‌کنند.

تقویت گوارش با عسل طبیعی

بهبود سلامت مغز

یکی از خواص قابل توجه این محصول طبیعی، کمک به حفظ سلامت مغز است. قابلیت ضد التهابی عسل از سلامت بخش‌های مختلف بدن از جمله مغز محافظت می‌کند.

 

نشانه های عسل تقلبی

عسل تقلبی به محصولی می‌گویند که در محتویات آن از مواد ارزان قیمت به جای عسل خالص استفاده شده است. نمونه‌های تقلبی و غیرخالص عسل در بهترین حالت ممکن می‌تواند عاری از خاصیت و اثر درمانی باشد. اولین و مهم‌ترین آسیبی که عسل تقلبی به سلامت انسان وارد می‌کند، تضعیف سیستم ایمنی است. از طرفی بعضی از محصولاتی که در بازار با عنوان عسل طبیعی عرضه می‌شود دارای مقدار زیادی شکر است. اینگونه محصولات عامل ایجاد بیماری‌هایی مانند دیابت خواهد بود.

برای تهیه عسل تقلبی از مواد مختلفی استفاده می‌کنند. رایج‌ترین این ترکیبات عبارتند از:

ملاس در عسل

ملاس حاصل جوشاندن شکر است تا زمانی که به شکل یک ماده چسبناک درآید. این ماده دارای رنگ قهوه‌ای تیره است و عسل را نیز تیره و مات می‌کند. در ضمن طعم چنین عسلی به شکل غیرطبیعی و ناخوشایندی شیرین است.

شربت اینورت

این مایع غلیظ و براق که عمدتاً از شکر تهیه می‌شود گاهی به عنوان عسل به دست خریدار می‌رسد. شربت اینورت با استفاده از شکر تصفیه شده (از طریق هیدرولیز اسید) تولید می‌شود. در ضمن، شربت اینورت استفاده گسترده‌ای در صنایع شیرینی‌سازی، نانوایی و آشپزی نیز دارد.

گلوکوز مایع در عسل

خیلی از اوقات کارخانه‌های مواد غذایی از گلوکز مایع برای تولید محصولات شیرین مانند عسل استفاده می‌کنند.

شربت ذرت با فروکتوز بالا در عسل

این محصول ترکیباتی شبیه به عسل دارد. به همین دلیل بسیاری از مارک‌های معروف عسل در دنیا از شربت ذرت برای تقلب در عسل استفاده می‌کنند.

شربت برنج در عسل

این محصول را نیز بسیاری از کارخانه ها در عسل تولیدی خود به کار برده و از این طریق سود تجاریشان را افزایش می‌دهند.

 

نشانه های عسل طبیعی

برای اینکه از طبیعی و خالص بودن عسلی که قرار است خریداری کنید مطمئن شوید، می‌توانید از نکات زیر استفاده کنید:

بافت عسل طبیعی

  • بافت عسل خالص مایع غلیظ است. بعضی از انواع این محصول در اثر سرما سفت می‌شود؛ در حالی که با گرم شدن دوباره مایع خواهد شد.
  • به یک طعم و عطر و رنگ از عسل اکتفا نکنید. شهد گل‌های مختلف دارای طعم، رنگ و عطر متفاوتی هستند. حتی زنبورهای یک کندو و مزرعه می‌توانند در سال‌های مختلف عسل متفاوتی تولید کنند. به همین دلیل نمی‌توانید از این ویژگی‌ها برای تشخیص عسل اصل از تقلبی استفاده کنید.
  • عسل خالص و طبیعی معمولاً بافت غلیظ و منسجمی دارد. برای مثال اگر انگشت خود را به داخل ظرف عسل فرو کنید، نمونه خالص کاملاً به انگشت دست شما می‌چسبد و همان جا نیز باقی خواهد ماند. اما نمونه غیرخالص مثل آب از روی انگشت شما فرو می‌ریزد.

 

مطمئن‌ترین روش خرید عسل طبیعی

بسیاری از روش‌های تشحیص عسل طبیعی که در فضای شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود، در واقع قابلیت تشخیص عسل خالص را ندارند. فقط یک راهکار برای تشخیص عسل خالص و طبیعی وجود دارد که این روش هم بررسی خلوص عسل در آزمایشگاه می‌باشد. یعنی انجام آزمایش در آزمایشگاه بر روی نمونه عسل، تنها راه تشخیص اصل یا غیراصل بودن آن است. دیگر روش‌ها ایراداتی دارد که نمی‌تواند نتیجه صد در صدی را به شما نشان دهد. در واقع انواع مختلف عسل خالص می‌تواند طیف وسیعی از چگالی، اشتعال‌پذیری و دیگر ویژگی‌ها را پوشش دهد.

 

سوالات متداول درباره تشخیص عسل طبیعی

1. آیا شکرک زدن عسل نشان دهنده تقلبی بودن آن است؟

شکرک زدن یا تبلور عسل یک پدیده طبیعی است. عسل شکرک زده یا کریستالیزه لزوماً تقلبی یا فاسد نیست. طبق استانداردهای جهانی قوام عسل می‌تواند سیال، چسبناک یا تا حدی متبلور شده باشد. عسل به دلایل متعددی می‌تواند شکرک بزند که نسبت فروکتوز به گلوکز اولین آن است. اساساً یک محلول فوق اشباع از دو قند گلوکز و فروکتوز تشکیل می‌شود. در حالی که فروکتوز به راحتی حل می‌شود، گلوکز حلالیت کمتری دارد و همین موضوع باعث ایجاد بلور یا همان شکرک خواهد شد. وقتی سطح گلوکز در عسل افزایش می‌یابد، پدیده شکرک زدن روی می‌دهد.

2. آیا تقلبی بودن عسل را می‌توان از رنگ آن تشخیص داد؟

خیر. همانطور که گفتیم انواع عسل با رنگ‌های مختلف در طبیعت وجود دارد. یعنی بر اساس این که زنبورهای تولیدکننده عسل در چه منطقه‌ای و بر روی چه نوع گلی فعالیت کرده باشند، رنگ و ظاهر و حتی طعم و خواص عسل متفاوت خواهد بود.

نبکا کندو

نوشته‌های مرتبط
عسل نبکا

دیدگاه‌ها

*
*

شش − دو =